Prognoza PwC pentru 2015: Investitii majore pe piata imobiliara si reluarea constructiilor noi2015 se prognozeaza fi anul investitiilor semnificative in domeniul imobiliar si al reluarii sustinute a constructiilor de imobile noi, conform unui raport elaborat de PwC si Urban Land Institute.

Conform raportului PwC Romania, concurenta acerba pentru activele de clasa A pe principalele piete imobiliare ale Europei ii determina pe investitori sa isi mute atentia spre pietele in redresare si activele de clasa secundara.

"Si in Romania s-a putut observa in 2014 o crestere a apetitului investitorilor pentru sectorul imobiliar, pe parcursul anului inregistrandu-se o serie de tranzactii cu proprietati - atat pe segmentul de birouri, cat si pe cel comercial. Ne asteptam sa asistam si in 2015 la o serie de investitii semnificative in acest sector, dar si la o reluare mai sustinuta a constructiilor noi, indeosebi in orase mai dinamice economic precum Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca", a declarat intr-un comunicat Francesca Postolache, Partener, Servicii de Audit, Liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar, al companiei de consultanta si audit PwC Romania.

In Romania, valoarea tranzactiilor imobiliare a crescut anul trecut la 1,2 miliarde de euro, de la 300 milioane de euro in 2013. Conform DTZ Echinox, 45% din total reprezinta achizitii de proiecte de retail, 30% de birouri, segmentul industrial a atras 15% din tranzactii, iar achizitiile de terenuri 10%. Compania estimeaza ca avansul pietei de investitii va continua pe o perioada de cativa ani. Orasele in care se asteapta investitii majore anul acesta sunt Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca.

Raportul constata ca, in pofida incertitudinilor economice din Europa, proprietatatile raman un teren fertil pentru investitorii. 70% din investitori se așteapta la cresterea capitalurilor si datoriilor in piata, in competitia pentru achizitionarea celor mai profitabile imobile.

Cea mai mare problema pe care investitorii o anticipeaza este deficitul de active, plasat inaintea politicilor de reglementare sau costului de finantare. O mare majoritate a investitorilor (82%) cred ca disponibilitatea activelor corespunzatoare va avea un impact moderat sau semnificativ asupra afacerilor din acest an.

Pentru Europa, topul oraselor in care se anticipeaza cele mai mari investitii imobiliare este format din Berlin, Dublin, Madrid, Hamburg și Atena.
Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)