Prima casă: Proiect legislativ pentru construirea primei locuințe proprietate personalăProgramul “Prima Casă” nu reușeste să satisfacă cea mai mare parte a nevoilor tinerelor familii, în special ale celor cu venituri reduse, susține parlamentarul PSD Florin Gheorghe.

Mai mult, “Prima Casa” își manifestă beneficiile preponderent în marile concentrări urbane, în vreme ce în orașele cu mai puțin de 10 mii de locuitori sau în mediul rural. are o eficiență scăzută

De asemenea, migrația tinerilor din România, în special din zonele mai puțin dezvoltate, este stimulată și de imposibilitatea achiziționării unui teren și construcției unei locuințe proprii, în vederea formării unei tinere familii.

Ca urmare, parlamentarul propune un proiect legislativ potrivit căruia statul să sprijine construirea primei locuințe de către tineri și, implicit, sectorul construcțiilor, printr-un amplu program pe mai multe componente:

* acordarea unui teren în intravilanul localităților, din domeniul privat al statului, teren de maxim 500 metri pătrați destinat exclusiv construcției unei locuințe proprietate personală. În cazul în care administrațiile locale nu dispun de teren liber pentru construcția locuinței propeietate personală pentru tineri, acestea pot încheia protocoale cu unitățile administrativ – teritoriale învecinate, în vederea derulării programului.

* acordarea unei subvenții, în vederea acoperirii unei părți din costurile construcției; subvenția ar urma să fie acordată de la bugetul de stat, în valoare de 35% din valoarea locuinței construite, dar nu mai mare de echivalentul în lei a 20.000 euro,

* extinderea rețelelor de utilități și racordarea noilor locuințe;

* acordarea cu titlu gratuit a proiectelor de construire tip (proiecte arhitectonice, proiecte de rezistenta, proiecte de instalatii) dintr-un numar de 20 de proiecte tip, din care beneficiarii pot alege.

Din punct de vedere bugetar, resursele financiare aferente subvențiilor și extinderilor de rețele de utilități (apă, canal, pietruire/asfaltare) se vor asigura, potrivit propunerii, din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice, în cadrul Programului Național pentru Dezvoltarea Locală, care are între obiectivele sale extinderea rețelelor de utilități, precum și din alte programe ale MDRAP care privesc modernizarea urbanistică sau modernizarea statului românesc

Parlamentarul susține că numărul potențialilor beneficiari nu este foarte mare, raportat la fiecare unitate administrativ teritorială în parte.

Propunerea a fost transmisă spre avizare Consiliului Legislativ (termen 23 septembrie),

Consiliul Economic și Social (termen 19 septembrie) și, de asemenea, a fost solicitat Guvernului un punct de vedere (termen 23 septembrie).


Adaugă un anunț pe Magazinuldecase.ro

Îți amintim că poți publica oricând un anunț imobiliar pe Magazinul de case unde să îți faci cunoscute serviciile de închiriere sau vinde un produs imobiliar. De asemenea, aici este locul unde ești mereu la curent cu cele mai noi anunțuri din domeniul imobiliar.
Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)