Noutățile despre Prima Casă: Se știe plafonul pentru 2018!Anul 2018 nu vine cu veşti foarte bune pentru cei ce doresc să aplice pentru un credit ipotecar Prima Casă. Statul român a redus cu jumătate de miliard de lei suma acordată garantării împrumuturilor.

Potrivit unei Hotărâri aprobată de Guvernul Tudose la începutul lunii ianuarie (2018), plafonul alocat garanţiilor care pot fi emise pentru anul 2018 în cadrul programului ”Prima casă” însumează 2 miliarde de lei. Actul normativ modifică şi completează Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului ”Prima casă”.

Potrivit specialiștilor din piața imobiliară fondurile acordate pentru Prima Casă în 2018 asigură peste 20.000 de locuinţe. Numărul acestora este cu 5.000 mai mic decât anul trecut, motiv pentru care se prevede o luptă aprigă în obţinerea împrumuturilor.

Principalele schimbări vizează reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2,0%, în scopul uniformizării nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finanţări care pot fi acordate în cadrul programului Prima Casă, eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanţii în anul 2018, clarificarea principiilor de realocare către finanţatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, precum şi simplificarea procedurii de radiere în situaţia respingerii cererii de plată a creditului garantat în cadrul programului”, se arată într-un comunicat de presă al MEDIAFAX.

În calitatea sa de mandatar al statului român prin Ministerul Finanţelor Publice, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) va demara în termenul legal procedura de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul programului Prima Casă.

Etapa de pregătire a evaluării anuale va începe după expirarea termenului de 15 zile de la data publicării Hotărârii aprobate în şedinţa de Guvern din data de 10.01.2018 în Monitorul Oficial, în care finanţatorii participanţi în Programul Prima Casă sunt invitaţi să depună la FNGCIMM solicitările lor de alocare de limite din plafonul total alocat pentru anul 2018, precum şi raportările necesare pentru efectuarea evaluării anuale. Distribuirea plafonului de 2 miliarde lei şi punerea limitelor aprobate la dispoziţia finantatorilor va avea loc în cursul lunii februarie şi se va realiza de către FNGCIMM, cu acordul Ministerului Finanţelor Publice.

„Programul Prima Casă a dobândit notorietate de-a lungul celor 8 ani de existenţă, iar modificările lansate odată cu aprobarea plafonului aferent anului 2018 reflectă preocuparea permanentă faţă de creşterea gradului de obiectivitate şi a calității proceselor, ce au ca impact imediat optimizarea demersurilor pentru beneficiari. În cadrul FNGCIMM, am acordat o atenţie specială potenţialului de automatizare şi digitalizare, îmbunătăţind şi transparentizând fluxurile operaţionale, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor beneficiarilor. Programul Prima Casă devine astfel o oportunitate de finanţare a unei locuinţe pentru beneficiarii cu opţiuni limitate în piaţa creditelor ipotecare, o alternativă flexibilă la produsele de creditare ipotecară aflate în portofoliile băncilor finanţatoare”, a declarat Alexandru Petrescu, director general al FNGCIMM.

În scopul debirocratizării şi flexibilizării proceselor specifice Programului Prima Casă, începând din acest an FNGCIMM va prelua o serie de operaţiuni ce intrau anterior în atribuţiile Ministerului Finanţelor Publice - emiterea acordurilor pentru radierea ipotecilor şi a interdicţiilor de înstrăinare şi grevare în cazul respingerii cererilor de plată, ceea ce va contribui la îmbunătăţirea întregului proces de finanţare şi garantare derulat de beneficiarii Programului.

Din 2009 și până în prezent peste 220.000 de români au accesat un astfel de credit pentru locuinţă.
Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)