Esti pregatit pentru o ipoteca?

Decizia de a-ti cumpara propria casa este una dintre deciziile majore in viata. De aceea e bine sa fii pregatit atat pentru procesul complicat si consumator de timp pe care-l presupune achizitia in sine, cat si asumarea responsabilitatii de a fi proprietar.

Probabil ai cautat deja oferte de vanzare online si ai facut niste calcule preliminare ale bugetului pe care ti-l poti permite. Totusi, esti cu adevarat pregatit, emotional si financiar, sa faci acest pas?

In acest articol am selectat o lista pe care iti recomandam sa o parcugi inainte de a demara acest proces. Iata cinci semne care te pot ajuta sa-ti dai seama daca a sosit momentul sau ar fi bine sa mai astepti:

  1. La prima vedere daca valoarea ratelor bancare pentru un credit ipotecar nu depaseste chiria pe care o platesti deja, atunci esti tentat sa crezi ca achizitia este o solutie buna. Totusi, ar trebui sa iei in calcul avansul pe care-l vei achita pentru noua locuinta, costurile cu amenajarea si mobiliarea, eventual renovarea, daca este un imobil vechi. De multe ori, acest calcule te ajuta sa-ti dai seama daca esti pregatit pe termen scurt sa suporti un credit ipotecar. In plus, atunci cand cumperi o locuinta noua, trebuie sa iei in calcul ca vei sta in acea casa cel putin cinci sau sapte ani. Daca vei fi nevoit sa o vinzi dupa trei ani, cel mai probabil ca nu-ti vei acoperi costurile initiale.

  2. Saca ai un job sigur pentru urmatoarea perioada si esti sigur ca nu doresti sa te muti in alta localitate/ tara mai mult timp, atunci esti pregatit pentru o achizitie.

  3. Majoritatea tinerilor nu dispun de suma necesara unei achizitii, asa incat sunt nevoiti sa apeleze la un credit ipotecar pentru a-si cumpara propria casa. De aceea, urmatoul pas important este sa soliciti un calcul din partea unei banci (exemplu aici), eventual o pre-aprobare de credit ipotecar. De regula obtinerea unui credit ipotecar dureaza intre cateva saptamani si cateva luni.

  4. Alegerea momentului achizitiei trebuie pregatita cu grija. Un timp prea indelungat nu are sens, in schimb o perioada prea scurta s-ar putea sa-ti creeze dificultati. De exemplu, daca ai un contract de inchiriere cu obligatii pe o perioada mai lunga de timp si vrei sa te muti in casa ta intr-o luna, ar fi bine sa mai astepti pana sa achizitionezi noua locuinta. Ideal ar fi sa fii pregatit pentru achizitie si sa poti totusi astepta cel mai bun moment din piata.

  5. Cei care cumpara pentru prima data o locuinta se asteapta ca totul sa decurga rapid si usor. Daca ai totusi asteptari realiste cu privire la timpul, efortul, suma cheltuita, stresul si consumul de energie pe care le implica tranzactia si mutarea, atunci esti cu adevarat pregatit sa mergi mai departe.


Daca ai trecut recent prin procesul de mutare de la chirie la casa ta, scrie-ne la contact@magazinuldecase.ro cu ce probleme la care nu te asteptai te-ai confruntat.
Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)