Darea in plata, adoptata de Senat! Prima Casa a fost inclusa!Legea Darii in Plata a fost adoptata de catre Senatul Romaniei, iar programul Prima Casa a fost inclus in lege. In acelasi timp, senatorii au admis amendamentul BNR care viza impunerea plafonului maxim de 150.000 euro pentru imobilele destinate ca locuinta.

Legea Darii in Plata a fost votata in UNANIMITATE, cu 119 voturi "pentru".

Urmatorul pas pentru aprobarea legii este decizia Camerei Deputatilor.

Senatorul PNL, Nicolae Vlad Popa, a sustinut faptul ca programul Prima Casa este facut pentru banci:

"Băncile sunt cele care câştigă din programul Prima Casă. Ce câştigă cetăţeanul? E ajutat cetăţeanul? Banii care se iau la Prima Casă sunt valoarea şi evaluarea e făcută de bancă a imobilului, a casei pe care o cumpără. Deci dacă i se ia casa, nimeni nu pierde un leu. Dar se pierde câştigul, acel profit de 100% care trebuie făcut cu ajutorul statului. (…) Băncile sunt cele care au nevoie de aceste împrumuturi pentru ca să se întâmple programul Prima Casă", a spus senatorul PNL.

Initiatorul Darii in Plata, Daniel Zamfir, completeaza:

"Scopul nostru a fost să scoatem o legea dreaptă, nici de stânga, nici de dreapta, o lege care să fie cât mai repede aplicabilă, pentru că oamenii sunt disperaţi că băncile îi scot afară din casă. Această lege nu e împotriva sistemului bancar, ci a fost gândită să aducă echilibru în raportul dintre bănci şi clienţi şi care să-i protejeze pe aceştia din urmă împotriva abuzurilor băncilor", a declarat Daniel Zamfir.

Riscul, impartit intre clienti si banca

"Dacă clientul îşi asumă riscul dobânzii şi al fluctuaţiei de curs, banca trebuie să-şi asume riscul ipotecii", adauga Zamfir. De asemenea, liberalul a respins teoria conform careia imobilele cumparate prin Prima Casa ar trebui scoase de sub incidenta ledii Darii in Plata, punctand faptul ca respectivii clienti trebuie protejati.

Amendamentul BNR care viza impunerea plafonului maxim de 150.000 euro pentru imobilele destinate ca locuinta a fost votat cu 63 voturi "pro", 5 abtineri si 43 voturi "contra".

SURSA: Stirile.Rol.ro
Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)