Cum sa economisesti pentru avansul necesar la achizitia unei locuinteAchizitia unei case cu un avans semnifcativ te poate ajuta sa economisesti foarte mult pe termen lung. Iata cateva modalitati de a economisi inteligent o suma importanta pentru constituirea acestui avans.

Chiar daca nu ti-ai propus sa faci o achizitie imobiliara in urmatorii ani, probabil ca e timpul sa te gandesti la economisirea unei sume de bani necesara pentru plata avansului. Spre deosebire de economisirea unor sume de bani pentru pensie, adica a unor fonduri pe care nu le vei accesa o perioada lunga de timp, avansul pentru achizitia unei locuinte este o suma importanta de bani de care vei avea nevoie mult mai curand.

Iti vom dezvalui aici 7 pasi pentru a economisi inteligent suma de care vei avea nevoie:

Pasul 1: Afla care este suma necesara pentru avans

Primul pas este sa stii exact ce suma iti va fi necesara pentru a face achizitia. Cel mai simplu mod de a determina aceasta suma este sa apelezi la un broker de credite care poate identifica suma pe care o poti obtine printr-un credit ipotecar/ imobiliar.

In general specialistii in domeniul financiar recomanda sa nu ai un cost cu locuinta mai mare de 28% din venitul tau mediu lunar. De exemplu, daca venitul tau lunar este de 5000 lei, poti aloca maxim 1400 lei (5000 lei x 28%) pentru achizitia viitoarei tale case.

Suma de 1400 lei trebuie sa includa: rata creditului si dobanda, impozitele anuale aferente locuintei, asigurarea obligatorie si optionala a locuintei plus alte asigurari legate de credit, daca este cazul.

Exemplu de calcul:

La un nivel al dobanzii anuale de 4.5 %, aceasta se traduce intr-un credit ipotecar in valoare de aproximativ de apx. 177 000 lei.

Pentru a calcula pretul pe care ti-l poti permite pentru achizitia unei locuinte, va trebui sa adaugi la aceasta suma plus valoarea avansului. In conditiile actuale din piata financiara, trebuie sa ai in vedere un avans de aproximativ 20% din valoarea totala a imobilului. Chiar daca poti obtine credit imobiliar si cu avans mai mic de 20%, cu cat avansul este mai mare, cu atat vei putea obtine conditii mai bune de creditare de la banci.

Asadar, pentru un credit in valoare de 177 000 lei si avans de 20% din pretul locuintei, calculam valoarea astfel:

177 000 impartit la 0.80 = 221 250 lei, minus 177 000 lei suma imprumutata = 44 250 lei, adica aproximativ 45 000lei.

In concluzie, vei putea cumpara o locuinta cu un pret de apx. 222 000 lei, din care 177 000 va fi credit ipotecar si avans apx. 45 000.

Vezi oferte de vanzare in Bucuresti sub 50 000 Euro

Vezi oferte de vanzare in Brasov  sub 50 000 Euro

Vezi oferte de vanzare in Constanta sub 50 000 Euro

Acesta este doar un exemplu de calcul aproximativ. Un borker de credite iti poate oferi informatii mult mai exacte pornind de la informatiile financiare specifice pe care i le vei comunica.

               Pasul 2: Stabileste un termen pentru economisirea sumei

Urmatorul pas este sa stabilesti perioada de timp in care iti propui sa economisesti suma necesara pentru avans. Daca iti propui sa faci achizitia peste 5 ani, pregateste-te sa economisesti aproximativ 9 000 lei in fiecare an (45 000 lei impartit la 5 ani).

Cu cat vei stabili un interval de timp mai mic, cu atat suma anuala economisita va trebui sa fie mai mare.

Pasul 3: Gaseste cele mai bune modalitati de economisire

Ca o regula generala, atunci cand economille pe care le faci au o destinatie precisa, cum este si avansul pentru achizitia unei locuinte, de care ai nevoie la un moment prestabilit, nu iti recomandam sa folosesti instrumete de economisire cu risc, asa cum sunt actiunile la bursa, fondurile de investitii imobiliare, etc. Dimpotriva, trebuie sa alegi cele mai sigure modalitati, cum ar fi conturile de economii sau depozitele bancare.

Chiar daca este mai tentant sa obtii castiguri superioare prin investirea economiilor in produse financiare cu risc, nu uita ca intotdeauna exista posibilitatea de a pierde toti acesti bani.

               Pasul 4: Aloca rezerve de economisire in bugetul tau

Pentru a face economii anuale de ordinul miilor de lei, e clar ca va trebui sa gasesti niste solutii care sa aiba ca rezultat atingerea acestui obiectiv. Asta poate presupune cresterea veniturilor, reducerea unor cheltuieli sau o combinatie intre cele doua.

Pana la urma economisirea unor sume de bani din bugetul anual te va ajuta sa platesti un avans pentru viitoarea ta casa si, in plus, te va antrena pentru a face economiile de care vei avea nevoie cand vei deveni proprietarul unei locuinte.

               Pasul 5: Stabileste un plan de economii si respecta-l

Daca nu esti o persoana economica din fire, ceea ce majoritatea dintre noi nu suntem, vei avea nevoie de un plan de economisire foarte precis. Va trebui deci sa aloci un procent din veniturile tale care sa se transfere automat intr-un cont de economii dedicat avansului pentru casa ta.

Aceasta modalitate de economisire simplifica procesul si, in plus, te va tine departe de tentatia de a cheltui sumele respective in alte scopuri.

               Pasul 6: Economiseste si veniturile ocazionale

Vei reusi sa ajungi mai repede la suma necesara avansului daca vei economisi veniturile neregulate, cum ar fi: bonusuri, restituiri de impozit pe venit, sume primite cadou, venituri din vanzarea unor bunuri personale, etc.

               Pasul 7: Pastreaza rezerve in planul de economisire

Indiferent ce suma ti-ai stabilit sa economisesti, este important sa ai o marja de flexibilitate in planificarea pe care ai facut-o.

In perioada cand ti-ai propus sa faci economii, cu siguranta vor aparea si cheltuieli neprevazute. Acestea pot fi reparatii costisitoare ale masinii sau chiar inlocuirea ei, cheltuieli medicale neacoperite de asigurari, sau chiar pierderea temporara a jobului.

Nimic din toate aceste evenimente nu vor fi improbabile in viitor doar pentru ca ti-ai fixat un plan de economisire pentru o noua locuinta. Trebuie sa fii pregatit si pentru astfel de evenimente. De aceea, asigura-ti un fond de rezerva chiar inainte de a incepe economisirea pentru casa si ai grija sa nu te atingi de acesti bani pentru alte cheltuieli. Daca ai planificat deja niste cheltuieli in perioada urmatoare, cum ar fi inlocuirea masinii, trebuie sa iei in calcul si aceasta cheltuiala atunci cand stabilesti planul tau de economisire.

               Concluzie

Achizitia unei locuinte noi este un proces de lunga durata ce necesita economii substantiale. Economiile pe care le faci pentru avans te pregatesc insa pentru perioada ce urmeaza dupa ce vei deveni proprietar.
Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)