Ce inseamna sa locuiesti intr-un apartament de calitateCând vedem un anunț despre apartamente de calitate gândul ne zboară instant la finisaje executate impecabil. La parchet frumos montat, uși rezistente, tâmplărie cu multe camere, gresie și faianță în culori atractive. Odată ajunși la vizionare, aflăm că un apartament de calitate înseamnă mai mult decât atât: un spațiu destinat locuirii, creat să protejeze pe termen lung- termic, fonic, la incendiu și la cutremur.

V-ați întrebat cât de importante sunt materialele de construcții și soluțiile tehnice alese de un dezvoltator pentru rezistența, gradul de izolare și comportamentul în timp al clădirii și instalațiilor?

Am discutat despre acest subiect cu reprezentanții THE PARK Apartments, un ansamblu de calitate superioară amplasat la 300 de metri de Parcul Tineretului. Hanner, dezvoltatorul THE PARK Apartments, a avut curajul de a testa calitatea primei clădiri de apartamente finalizată în primăvara acestui an. Este vorba despre așa numitul Blower Door Test, un test de etanșeitate care certifică calitatea unui bloc de locuințe, o premieră pentru piața de apartamente din România.

Testul a fost efectuat de o echipă din Lituania, pentru că în România nu existau echipamentele necesare. Aparatura pentru acest test este produsă în Canada, de către firma Retrotec, iar cei care au efectuat testul au evaluat de-a lungul timpului peste 300 de clădiri importante din 13 țări europene. Inginerii care au calculat datele culese sunt acreditați de The Institute of Infrared Thermography, prin programul The British Institute of Non-Distructive Testing din Marea Britanie.

The Blower Door Test arată cât de bine a fost realizată clădirea din punct de vedere al calității construcției, precum și gradul de termoizolare și gradul de permeabilitate (este important pentru o locuință să fie bine termoizolată, dar în același timp să fie realizată din materiale naturale, permeabile, care asigură calitatea aerului și rezistența în timp a clădirii).

Blocul cu 12 etaje și 130 de apartamente a fost izolat complet, depresurizat și testat. Rezultatele au arătat că THE PARK 2 este de două ori ma eficient energetic decât normativele din Germania! http://thepark.ro/beneficiile-the-park-apartments/Blower Door Test returnează doi indicatori importanți, coeficientul q50 și coeficientul n50. Coeficientul q50 înregistrat de acest proiect este în valoare de 2,8; în Germania cerința minimă fiind de 4,5. Între 2 și 3 este considerat standard green. Cu cât q50 este mai mic, cu atât eficiența energetică este mai mare. Astfel, 2,8 este un rezultat excepțional pentru un bloc de locuințe, situând apartamentele THE PARK în standard green. De asemenea, și coeficientul n50 obținut, în valoare de 0,75, este aproape de coeficientul unei case pasive, situat la 0,60.

Salutăm inițiativa celor de la Hanner și sperăm ca pe viitor să vedem tot mai multe clădiri de apartamente testate și cu rezultate impresionante.
Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)