Bani pentru locuințele afectate parțial de inundații

Normele de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundaţiilor au fost modificate.

Astfel, asigurarea obligatorie va acoperi și pagubele produse construcțiilor chiar dacă stratul de apă care acoperă terenul atinge (în exterior) numai parţial construcţia cu destinaţia de locuinţă, pătrunde şi se infiltrează prin pereţi sau prin pardoseală şi din exteriorul acesteia.

Este vorba de pagube produse construcţiilor de apele provenite din:

-Precipitatii atmosferice ori topirea bruscă a zapezii sau revarsări de cursuri de ape, care au ca efect producerea de inundații; pentru pagubele produse constructiilor in urma patrunderii si infiltrarii apei,

-În cazul acoperirii pe scurta durata a terenului cu un strat de apa, provenit din revarsarea unui curs de apa, a unui lac sau a marii ori din formarea sau revarsarea torentelor, suvoaielor sau puhoaielor din orice cauza, inclusiv ruperea digurilor; precum și din acumularea apelor provenite din precipitatii atmosferice abundente sau topirea zapezii, in zone joase, lipsite de posibilitati de scurgere sau cu posibilitati reduse de evacuare a apelor.

-Precum şi de apele subterane care ies la suprafaţa terenului,

Schimbările operate la sfârșitul săptămânii trecute vizează redefinirea noţiunii de contractant al asigurării drept “persoană fizică sau juridică care încheie PAD pentru locuinţa asiguratului și se obligă faţă de asigurător să plătească prima de asigurare, în situaţiile și condiţiile prevăzute de Codul Civil.”

De asemenea, în normativ este introdusă noţiunea de emitere electronică ca modalitate de emitere a poliţei PAD simultan cu înregistrarea și stocarea instantanee în sistemul informatic al PAID a datelor cuprinse în poliţă.

Proprietarii de poliţe facultative vor fi obligaţi să încheie poliţe obligatorii la expirarea acestora sau pentru asigurările facultative multianuale vor încheia poliţe obligatorii la fiecare aniversare anuală.

Asigurătorul va putea verifica încheierea PAD prin solicitarea directă sau din baza de date a PAID.

O altă schimbare a normelor Autorităţii de Supraveghere Financiară arată că după fiecare daună suma asigurată se reîntregește automat de la data evenimentului asigurat prin plata unei prime de asigurare suplimentare care se reţine din despăgubirea datorată. Astfel prima suplimentară se va calcula proporţional cu despăgubirea primită și perioada rămasă de asigurare.

Asigurarea obligatorie pe numele fostului proprietar va rămâne valabilă până la expirarea acesteia iar asigurătorul va elibera un act adiţional al documentului cu numele noului proprietar.

Noile norme intră în vigoare începând cu 25 octombrie, potrivit informaţiilor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară în Monitorul Oficial.

Adaugă un anunț pe Magazinuldecase.ro

Îți amintim că poți publica oricând un anunț imobiliar pe Magazinul de case unde să îți faci cunoscute serviciile de închiriere sau vinde un produs imobiliar. De asemenea, aici este locul unde ești mereu la curent cu cele mai noi anunțuri din domeniul imobiliar.
Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)