5 etape obligatorii inainte de a cumpara prima casaPentru fiecare dintre noi momentul in care luam decizia de a cumpara pentru prima data o locuinta este unul entuziasmant. Din nefericire, acesta se poate transforma intr-un cosmar daca nu esti inca pregatit financiar pentru acest pas. De aceea, ar fi bine sa nu „te indragostesti” de o locuinta inainte de a fi sigur ca este timpul sa fii proprietar. De aceea, inainte de a cauta o casa, bifeaza urmatorii cinci pasi care te pot salva de la un dezastru financiar si emotional.

1. Calculeaza suma pe care o poti aloca locuintei

Ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa-ti cheltuiesti cea mai mare parte din venituri pentru casa. Specialistii recomanda sa iei in calcul o cota de maxim 30% din venituri pentru cheltuielile cu locuinta (inclusiv asigurarile si impozitele aferente).

Daca ai deja imprumuturi, trebuie sa le iei in calcul atunci cand te gandesti la o achizitie imobiliara. Atunci cand o banca iti face analiza pentru acordarea unui imprumut ipotecar, va tine cont si de alte imprumuturi pe care le ai. Ar fi bine ca limita de indatorare sa nu depaseasca 36% din venituri.

Astfel, daca venitul tau lunar este de apx. 1 000 Euro, un cost lunar rezonabil pentru casa este de apx. 280 Euro. Daca platesti avans 20% din valoarea locuintei, iar rata dobanzii este de apx. 4% pe an, atunci iti poti permite o locuinta de apx. 50 000 Euro. Daca ai deja alte imprumuturi sau pretul in zona este mai scazut, atunci poti cauta o locuinta la un pret mai mic de 50 000 Euro.

2. Economiseste pentru un avans de minim 20%

Asa cum am aratat si in exemplul de calcul de mai sus, este vital sa platesti minim 20% avans pentru achizitia imobiliara. Daca nu reusesti sa economisesti aceasta suma pentru avans, acesta este un semnal ca iti asumi un risc ridicat odata cu creditul ipotecar. In plus, daca platesti 20% din valoare in avans, o scadere a preturilor mai mica de 20% nu va avea impact asupra valorii pe care inca o datorezi bancii. In schimb, daca avansul este mai mic de 20%, atunci si o scadere usoara a preturilor te poate afecta – e posibil ca valoarea casei sa fie mai mica decat suma pe care o datorezi bancii. Intr-o astfel de situatie va fi imposibil sa vinzi locuinta fara a plati bancii diferenta intre valoarea actualizata a casei si suma datorata bancii.

3. Creaza un fond de rezerva pentru cheltuielile pe 3 - 6 luni

Un proprietar este responsabil pentru orice eveniment care poate afecta locuinta. De fiecare data cand va fi nevoie de o reparatie, tu vei fi cel care va suporta costurile, fie ca trebuie sa schimbi un robinet sau sa inlocuiesti frigiderul. Daca nu ai un fond de rezerva penru astfel de cheltuieli, atunci vei fi nevoit sa apelezi la un nou imprumut. Cu siguranta nu va fi avantajos sa platesti dobanda cativa ani pentru alte imprumuturi, aditionale creditului ipotecar.

O suma de bani care sa-ti asigure cheltuielile lunare timp de 3- 6 luni te poate proteja si in situatia nedorita in care ai putea avea niste probleme de sanatate, probleme cu job-ul sau orice alta situatie de criza cu impact direct asupra veniturilor. Daca nu vei putea achita ratele impotecii datorita unor fluctuatii de venit temporare, e posibil sa pierzi casa si sa suporti si consecintele unui credit nerambursat.

4. Solicita o pre-aprobare de credit

Dupa ce ti-ai facut calculele si ai bifat primii trei pasi, e timpul sa afli ce imprumut ipotecar poti obtine de la banca. Avantajul de a obtine raspunsul banii inainte de a cauta locuinta este ca vei stii exact intervalul de pret pe care ti-l permiti. In plus, daca stii exact cat poti plati pentru casa, vei demonstra vanzatorului si agentilor imobiliari ca esti un cumparator serios.

5. Cauta un agent imobiliar

Desi este posibil sa cumperi o locuinta fara a fi reprezentat de catre un agent imobiliar, pentru prima achizitie imobiliara din viata ta este indicat sa ai de partea ta un specialist. Agentii imobiliari cunosc mai bine preturile de tranzactionare din zona care te intereseaza si in plus te pot ajuta sa-ti dai seama daca locuinta care-ti place are vicii ascunse sau este cea mai buna alegere pentru stilul tau de viata.

Desi in Romania este uzual ca agentul imobiliar sa reprezinte atat vanzatorul cat si cumparatorul, iti recomandam sa gasesti un agent care sa te reprezinte doar pe tine in tranzactie. Chiar daca te va costa ceva in plus, merita sa lucrezi cu un profesionist pentru a te asigura ca achizitia va fi un succes.
Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)