46% din familiile româneşti trăiesc în locuinţe supraaglomerate46% din familiile româneşti trăiesc în locuinţe supraaglomerate, de una sau două camere. În oraşe acest procent atinge chiar 57%, reiese din studiile de piaţă derulate de BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) cu sprijinul IRSOP.

Între anii 2000-2012 s-au construit 197.541 de locuinţe, cererea actuală pentru o locuinţă nouă fiind de aproape 1 milion doar în mediul urban. (N.R. studiul citat identifică nevoia de locuinte si nu cererea solvabilă).

În România există 7,47 milioane de gospodării. În spaţiul urban 40% din case şi blocuri au nevoie de reparaţii, din care, 52% sunt considerate urgente.

La nivel de ţară, 16% dintre gospodării se confruntă cu probleme grave: deteriorări, igrasie, scurgeri, lumină insuficentă. În plus, ne confruntăm cu o absenţă a confortului.

Cifrele devin mai dramatice când ne uităm la mărimea familiilor. Trăiesc în maximum două camere 40% din familiile cu 3 persoane, 32% din familiile cu 4 persoane, 20% din familiile cu 5 persoane şi 20% din familiile cu 6 persoane.

CITEȘTE ȘI: Piaţa locuinţelor și cea a închirierilor de birouri promit să crească

Toate fiinţele vii suferă când spaţiul lor de viaţă e supraaglomerat. Când trăiesc înghesuite, animalele se reproduc mai încet, nu îşi îngrijesc puii cum trebuie şi devin vulnerabile la afecţiuni. Cercetările făcute de IRSOP pe această temă arată că oamenii care provin din familii numeroase înghesuite în spaţii strâmte raportează o creştere a iritabilităţii, a frustraţiei, a senzaţiei de constrângere şi a sentimentului că nu au control asupra vieţii proprii.

Familiile înghesuite nu au nevoie de compasiune, ci de ajutor, care se traduce prin acces la finanţare, prin politici şi strategii guvernamentale de îmbunătăţirea locuirii şi mai ales prin conştientizarea publică a riscurilor traiului înghesuit.

Citește mai multe pe arenaconstruct.ro
Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)